113km Charity Walk – to remember the hardships of wartime Okinawa

Retracing the footsteps of the civilians who undertook a 113km walk to escape the hell of the Battle of Okinawa and get to a place of safety in June 1945. 
Come to the Dojo Bar and see us off on January 2nd at 2am. Our final destination is the village of Aha on the east coast of northern Okinawa. 
Make a donation as we use the event as a way of raising money for Okinawan orphans.

 

Donations can be made via Paypal to dojobarnaha@gmail.com

In October 1944, 14 year old Yoshiko Gakiya (now aged 87) and a large group of elderly men, woman and children, fled from the firebombing of Naha and sought refuge in the village of Ahacha (located in present day Urasoe). However, after the US forces landed on the west coast beaches on April 1st 1945, the group made the decision to head north to Kunigami. The group had to avoid the dangerous coastal roads and was forced to machete their way through thick forest along the spine of Okinawa, avoiding both the U.S. and Japanese forces. After several exhausting weeks, the group finally reached Okuma in mid-June. In July, the group decided to cross over the mountains to the East coast where they remained until they were discovered by U.S forces in August. They were loaded onto trucks and sent back south and held in internment camps until they could finally return to what was left of their homes.
Keeping alive the memory of this arduous journey carried out at an atrocious and tragic time in Okinawan history is important for the current and future generations of not only Okinawan people, but people from all around the globe. Today, worldwide, there are 68.5 million people fleeing from warzones, crime, environmental destruction, famine, and drought, seeking their own place of safety. From Yemen to Honduras, Eritrea to Borneo, we see the plight of these people on the television, the Internet and in the newspapers.
On January 2nd, 2018, myself (Paul Vermehren), James Pankiewicz, and Becka Tedder will follow in the footsteps of the Naha citizens of 74 years ago. Setting off from outside the Dojo Bar in Asato, Naha, at 2am, our intention is to reach Aha the following day before sunset. On the first day, we aim to reach Nago Citizens beach around 5pm. The following day we will follow the coastline to Hentona and then cross the mountain to the east coast village of Aha. Total distance: 113km.
Prior to and during the race, we will be collecting donations for an Okinawan charity that supports children who have lost one or both parents in traffic accidents. The 113km walk will be our way of preserving the memory of the past to help the children of the future.
If you would like to take part in the entire walk, or a short section of this walk, please contact me on ssbmusic@hotmail.com

 

Route and times

DAY ONE
2:00am – 4:40am Dojo Bar to Araha Beach, Chatan, 
12.4km
Break 20 minutes
5am – 7:40am Araha Beach to Yomitan Village Market 12.7km
Break 20 minutes
8:00am – 9:00am Village Market to Sansei Coffee 
4.5km
Break 30 minutes
9:30am – 13:00pm Sansei Coffee to Diamond beach 14.7km 
Break 2 hours
15:00 – 17:00 Diamond Beach to Nago Citizens beach 10.8km
Day One Total 55.1km

DAY TWO
2:00am- 4:30am Nago Citizens beach to Isagawa Park (Nago City) 
11.5km
Break 20 minutes
4:50am – 7:50am Isagawa Park to Shioya Bridge 13.3km
Break 20 minutes
8:10am – 11am Shioya Bridge to Hentona Beach 12.7km
Break 1.5 hours
12:30 – 16:30 Hentona Beach to Fukugawa Dam 
16km
Break 20 minutes
16:50 – 17:50 Fukugawa Dam to Aha Community Centre 
4.3km
Day Two Total 57.8km

Total: 112.9km

初日 (1月2日)
2:00 am – 4:40 am Dojo Bar〜アラハビーチ、北谷、
12.4km
20分休憩
午前5時〜午前7時40分アラハビーチから読谷村市場まで12.7km
20分休憩
午前8時〜午前9時村市場〜三星コーヒー
4.5km
30分休憩
9:30 am – 13:00 pm三星コーヒーとダイヤモンドビーチ14.7km
2時間休憩
15:00 – 17:00ダイヤモンドビーチ〜名護市民ビーチ10.8km
1日目合計55.1km

二日目 (1月3日)
午前2時〜午前4時30分奈良市民ビーチ〜諫早公園(名護市)
11.5km
20分休憩
4:50 am – 7:50 am諫早公園から塩屋橋まで13.3km
20分休憩
午前8時10分〜11時塩谷橋〜ヘントナビーチ12.7km
1.5時間休憩
12:30〜16:30ヘントナビーチ〜福井ダム
16km
20分休憩
16:50 – 17:50福井ダム〜アハコミュニティセンター
4.3km
2日目合計57.8km

合計:112.9km

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA